PSD și ALDE s-au înțeles pe legile Justiției. Iordache: „O să vedeți la plen. Suntem compatibili”

PSD și ALDE s-au înțeles pe legile Justiției. Iordache: „O să vedeți la plen. Suntem compatibili
Publicat: 04/12/2017, 13:23

Iordache a făcut aceste precizări după ce vicepreședintele ALDE, Steluța Cătăniciu, a exprimat public nemulțumiri față de forma adoptată în Comisia specială a capitolului privind răspunderea magistraților, pe care o consideră „inoperantă”.

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanții ALDE despre nemuțumirile avansate public, Iordache a răspuns: „O să vedeți la plen. Suntem compatibili cu ALDE. La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraților sunt 3 discuții în acest moment: în legea în vigoare se spune că statul ‘se poate îndrepta’, în propunerea noastră statul se ‘îndreaptă’ și în amendamentul UNJR statul >. Propunerea PSD pe care o vom susține este să ne susținem amendamentul nostru cu statul ‘se îndreaptă’ și atunci toate aceste discuții care sunt în spațiul public nu-și au rostul. De aceea v-am spus că suntem compatibili și nu sunt probleme. În plen la alineatul 7 grupul PSD și grupul ALDE vom susține că statul ‘se îndreaptă'”.

În acest moment, alineatul (7) al articolului 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor prevede: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Propunerea PSD-ALDE despre care a vorbit Iordache prevede: „Art. 96 – (7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

ALDE nu susține prevederile privind răspunderea magistraților adoptate de comisia parlamentară privind Legile Justiției, pentru că le consideră „inoperante”, a declarat, duminică, vicepreședintele partidului, deputatul Steluța Cătăniciu, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, mă dezic total de votul exprimat în ședința comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraților: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadul respectivei ședinte și nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaților, în situația în care răspunderea magistraților rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie”, a spus Cătăniciu.

Potrivit acesteia, ALDE a fost partidul care s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei legi ale justiției, considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri.

„Acesta este și motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor ‘de îndată’ sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins. În cadrul comisiei, am fost de bună credință și am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenței justiției. Însă trebuie să înțelegem toți că nu putem vorbi de o justiție independentă atâta timp cât nu va fi și responsabilă. Independența justiției fără responsabilitate înseamnă doar putere discreționară, care am văzut ce poate genera! Aștept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă și judecătorească, a adăugat vicepreședintele ALDE.

Raportul Comisiei speciale cu aceste propuneri ar putea intra în dezbaterea plenului miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri